İnsanlar ‘Linux’ten korkuyorlarsa’ ben de Windows ve Linux’u birlikte kullanabileceklerinden anlatırım. Bu yazımda Windows ve Linux’u nasıl birlikte kullanabiliriz onu göstereceğim.
İki işletim sistemini birlikte kullanmanın yollarından birisi de Windows ve Linux’u dual boot olarak kullanmaktır. Sistemi yeniden başlatarak işletim sistemi arasında geçiş yapmanız gerekmediği için sorunsuz çalışır. Ama bu yazımda bundan bahsetmeyeceğim.
Benim gibi, siz de nadir bir Windows kullanıcısı iseniz ve dualbot Ubuntu ve Windows 10 ile kendinizi rahatsız etmek istemiyorsanız, sanal bir makine oluşturarak Linux’a Windows 10 yüklemenizi öneririm. Windows 10’u yüklemek için sanal makineler oluşturmak için Oracle VirtualBox’ı kullanacağız.
VirtualBox nedir ve bize sağladığı avantajları nelerdir?
VirtualBox , sanal makineler oluşturmak için Oracle’ın açık kaynaklı bir sanallaştırma yazılımıdır. Sanal bir makine ile mevcut işletim sisteminizin içindeki bir uygulama gibi bir işletim sistemi çalıştırabilirsiniz. Bilgisayarın içindeki bir bilgisayar gibi. 🙂
Bunlara sanal makine denir, çünkü temel olarak diğer fiziksel olarak çalışan işletim sistemlerini taklit ederler, ancak gerçek bir işletim sistemi gibi sistemle gerçekten etkileşim halinde olmazlar.
Sonuç olarak, sanal makine yazılımı ile Windows’u Linux içindeki bir uygulama gibi kullanabilirsiniz. Normal uygulamaların aksine, çok fazla RAM tüketir. Bu şekilde, Windows’u tamamen yüklemeye gerek kalmadan, Linux içinde Windows’a özgü yazılım ve programı kullanabilirsiniz.
Ubuntu ve Parrot Os’da VirtualBox’a Windows 10 Kurulumu
VirtualBox kullanarak Windows’u Linux içine yükleyin.
VirtualBox’a Windows 10 kurmadan önce, neye ihtiyacınız olduğunu görelim:
windows 10 ISO.
En az 4GB RAM. Ne kadar çok RAM alırsanız, o kadar iyidir.
Windows 10’u yüklemek için yaklaşık 20 GB boş depolama alanı.
Gerekli işlemleri tamamladıktan sonra, nasıl yapılacağına geçelim.
Adım 1: Windows 10 ISO’yu İndirin
İlk ve en önemli adım Windows 10 ISO’yu indirmektir. Sisteminize bağlı olarak Windows 10 32 bit veya 64 bit indirebilirsiniz.
Adım 2: Ubuntu ve Parrot Os’a VirtualBox Kurun
Ubuntu’ya VirtualBox kurulumu çok kolaydır . Tek yapmanız gereken aşağıdaki komutu kullanmaktır:
sudo apt install virtualbox
eğer bu komut çalışmaz ise diyelim çalışmadı virtualbox debian uzantılı paketleri mevcut web sitesinde oradan indirebilirsiniz sisteminize göre.
Adım 3: VirtualBox’a Windows 10’u kurun
VirtualBox uygulamasını başlatın. Aşağıdaki gibi bir ekran görmelisiniz.
VirtualBox Windows Kurulumu
Yeni’ye tıklayın
İşletim Sisteminizi ve sürümünü seçin, bu durumda benim indirdiğim iso Windows 10 ve 64 bit.
RAM boyutunu seçin. 64 bit Windows 10 için önerilen RAM boyutu 2 GB, 32 bit Windows 10 için 1 GB’dir. Ama daha akıcı olmasını istiyorsanız bundan biraz daha fazla ram boyutunu vermelisiniz.
Windows virtualbox için Ram boyutunu seçme:
2-3 Gb RAM ayırın
Sonra sanal makinenin boyutuna ise 20 GB boş alan seçebilirsiniz, önerilen boyuttan biraz daha fazla seçer iseniz daha akıcı olacaktır.
Virtualbox-Windows kurulumu Linux
Şimdi sanal disk oluştur’u seçin ve windows kurulumunuz hazır. Şimdi windows 10’u çalıştırabilirsiniz.