Python;isminden özellikle son yıllarda çok söz ettiren,kolay söz dizimi ile öne çıkan nesne tabanlı yüksek-seviye bir programlama dilidir.
Çevrelerce kolay öğrenimi ve sade söz dizimi nedeniyle programlamaya yeni başlayanlara tavsiye edilir. Söz diziminin(syntax) sade ve basit olması sanılanın aksine Python’un işlevsiz olduğu anlamına gelmez. Python hemen hemen her platforma uygun yazılımlar yazmanıza olanak sağlar. Elbette tüm dillerde olduğu gibi diğer dillere karşı üstünlük ve eksikleri mevcuttur. Fakat bazı platformlardaki rakipsizliği ve akılda kalıcı kod yapısı sayesinde kimi yazılımcıların vazgeçilmezidir.
Çoğumuzun yazdığı ilk kod olan “Hello World” yani konsola yazı yazdırma kodunun Python kadar meşhur bir programlama dili olan Java ile söz dizimi karşılaştırmasında Python’un yazımının ne kadar rahat olduğu anlaşılmaktadır.
Python esnek yapısı sayesinde hemen hemen her platform ve işletim sisteminde çalışabilecek kod yazmanıza ortam sağlar. Python ile masaüstü yazılımları üretebilir, android uygulaması geliştirebilir, web yazılımları oluşturabilir,oyunlar yazabilirsiniz. Bunların yanı sıra Python en çok robotik ve yapay zeka alanlarında kendini gösterir.
PYTHON MODULLERİ NEDİR?
Python Modülleri:ana yazılıma ek, özel alanlarda kullanılmak için tasarlanmış kendine özgü fonksiyonları barındıran yazılım paketleridir. Python,modülleri olmadan düşünülemez.Örnek vermek gerekirse oyun Tasarlamak için PyGame Modulü,İşletim Sistemi Kabuğuna komut göndermek için Os Modülü,Sistem hakkında bilgi almak için Sys modulü kullanılır.
PYTHON VE MASAÜSTÜ YAZILIMLARI
Python ile masaüstü yazılımları yazmak için Python’a ek olarak yardımcı yazılımlar kullanmanız gerekmektedir.Masaüstü Grafiksel Yazılımı için en çok bilinen iki adet Python Modülü Tkinter ve PYQT5’tir.
PYTHON TKINTER
Kolay kullanımı nedeniyle zamanında en çok tercih edilen Python Grafiksel Arayüz Modulüdür. Çağ dışı kalması ve yeterince güncellenmemesinden ötürü artık pek fazla tercih edilmemektedir.
PYTHON PYQT5
Tkinter’i tahtından etmiş grafiksel arayüz modulüdür. Kendi tasarım aracı(QtDesigner) sayesinde sürükle-bırak mantığında arayüz geliştirmenize olanak sağlar. Geliştirdiğiniz arayüzleri ek ayarlamalara ihtiyaç duymadan hem Windows hem de Linux ortamlarında sorunsuzca çalıştırabilirisiniz.
Yazdığınız Masaüstü Yazılımlarını PyInstaller ile kolayca .exe formatına çevirebilirsiniz.
PYTHON VE WEB YAZILIMLARI
Web deyince çoğumuzun aklına javascript ve kütüphaneleri gelse de Python da bu alanda oldukça başarılı ve dev markalarca tercih edilen bir dildir.
Python başarısını ve şöhretini modullerine borçludur. Web devasa bir alan olduğu için yazılımcılar modullerden daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçtan Framework’ler doğar. Framework(çatı) kabaca tüm Python ek yazılımları (modulleri)’nın toplandığı bir çatı görevi görmektedir. Web alanında da Skulpt gibi istemci tabanlı modullerin yanı sıra Django gibi büyük Framework’ler de kullanılmaktadır.
Python ve biraz HTML, CSS, Skulpt yardımıyla istediğiniz web yazılımlarını oluşturabilirsiniz
DJANGO KULLANAN DEV MARKALARDAN BAZILARI
- Mozilla
- National Geographic
- Open Stack
PYTHON VE ROBOTİK
Python,robotik alanında gerek sunduğu geniş yapay zeka yelpazesi,hem gelişmiş bilgisayar görüsü modulleri hem de elektrik kontrol modulleri sebebiyle robotik alanında sıklıkla tercih edilir.Python’u robotik alanında kullanmak için ek elektronik kartlara ihtiyacınız vardır. Bunlardan en tanınanları Raspberry PI ve Orange PI’dır.
Bu tür kartlara işletim sistemi kurulumu yapıldıktan sonra üzerindeki pinlere gerekli robotik bileşenlerin bağlantısını yapıp kontrol edebilirsiniz. Pinleri kontrol etmek için gereken Python Modulü ise GPIO(GENEL AMAÇLI GİRİŞ ÇIKIŞ) modulüdür. Bu modul Python ve robotik bileşenler(motorlar, ledler, buzzerlar vs) arasında köprü görevini üstlenecektir.
BOSTON DYNAMICS
Boston Dynamics’in meşhur Spot-Mini robotu Python kullanılarak geliştirilmiştir.
PYTHON VE YAPAY ZEKA
Python Yapay Zeka teknolojisinin öncüsü ve neredeyse tekelidir.Bu yönüyle insanlık medeniyetinin gelişimine tek başına büyük bir rol oynar.2019’a damga vuran çekilen ilk karadelik fotoğrafının algoritmasında Python Yapay zekası ve bilim modulleri kullanılmıştır. Python ile en çok tercih edilen yapay zeka alt disiplinlerinden -NumPy,SciPy gibi modullerin yardımıyla- İstatistik,Veri bilimi,Makine Öğrenmesi ve Bilgisayar Görüsü Çalışmalarınızı yeterlilikle yürütebilirsiniz.
PYTHON BİLGİSAYAR GÖRÜSÜ
OpenCV modulü sayesinde Python ile Nesne Tanımlama yapabilir,projelerinizde Yapay Zekanın nimetlerinden faydalanaiblirsiniz. Yüz tanıma sayesinde uygulamalarınıza azami güvenlik sağlayabilirsiniz.
PYTHON VE SİBER GÜVENLİK
Linux ve Siber Güvenlik ayrı düşünülemediği gibi Linux ve Python da ayrı düşünülemez. Geliştirilen pek çok Hacktool’da Python kullanılmıştır. OS,sys veya Subprocces Modülleri ile kötü amaçlı yazılımlar üretebilir ya da tespit edebilirsiniz. Python bilmek Siber Güvenlik alanında büyük avantaj sağlar.
Python Kullanılarak Geliştirilmiş Toollardan Bazıları:
- SQLMap
- IronWASP
- Wapiti
- Canvas
PYTHON VE OYUN
Yapay Zeka ve Robotik alanında başarılı olan Python maalesef oyun alanında yeterli bulunmamakta ve günümüzde pek tercih edilmemektedir.Eski oyunlarda Python’un esintilerini görebilsek de günümüzde daha çok Arcade tarzı küçük boyutları programlamak için kullanılmaktadır. Python ile oyun geliştirmek için PyGame Modulü kullanılmaktadır.
Geliştirilmesinde Python Kullanılmış Oyunlar:
- Battlefield 2
- Civilizations IV
- Mount & Blade I
- World of Tanks
- The Sims 4
PYTHON VE MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME
Python ile mobil uygulama geliştirmek mümkün fakat asla önerilmez ve tercih edilmez.Android uygulamalar için Kotlin ve Java,IOS uygulamalar için Swift kullanılmalıdır.Python ile mobil uygulama geliştirme Kivy Modulü vasıtasıyla gerçekleştirilebilir.
PYTHON KURULUMU NASIL YAPILIR?
Windows İçin:
Windows için Python’ı indirmek için resmi siteyi ziyaret edebilirsiniz: https://www.python.org/downloads/windows/.
“Son Python 3 Sürümü – Python x.x.x” bağlantısına tıklayın.
Eğer bilgisayarınız 64-bit versiyon Windows çalıştırıyorsa, Windows x86-64 çalıştırılabilir yükleyici‘yi indirin. Değilse, Windows x86 çalıştırılabilir yükleyici‘yi indirin. Yükleyiciyi indirdikten sonra, çalıştırmalısınız (üzerine çift tıklayarak) ve oradaki talimatları takip etmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir şey: Yükleme esnasında “Setup” (“Kur”) işaretli bir pencere farkedeceksiniz. “Add Python 3.6 to PATH” (“PATH’e Python 3.6’yı ekle) kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun ve aşağıda gösterildiği gibi “Install Now” (“Şimdi Yükle”) ‘a tıklayın:
Tüm bu işlemlerin ardından başlata ya da cmd’ye python yazarak kodlamaya başlayabilirsiniz.
Mac Os X için:
Not: Python’ı OS X’te yüklemeden önce, Mac ayarlarınızın App Store’dan olmayan paketleri yüklemeye izin verdiğinden emin olmalısınız. Sistem Tercihleri’ne (Uygulamalar klasöründe) gidin, önce “Güvenlik & Gizlilik”‘e ve daha sonra da “Genel” sekmesine tıklayın. Eğer sizin “Şuradan yüklenen uygulamalara izin ver:” ayarınız “Mac App Store”‘a ayarlıysa, onu “Mac App Store and kimliği bilinen geliştirici.”lere çevirin.
Python kurulum dosyasını indirmek için resmi siteye gitmelisiniz: https://www.python.org/downloads/release/python-361/
- Mac OS X 64-bit/32-bit yükleyici dosyasını indirin
- python-3.6.1-macosx10.6.pkg ‘a çift tıklayarak yükleyiciyi çalıştırın.
Linux İçin:
Komut Satırına Şu Komudu Girin:
sudo apt install python3.6
Muhtemelen sisteminizde Python zaten yüklüdür. Yüklü olup olmadığını (ya da hangi versiyon olduğunu) kontrol etmek için komut satırını açın ve aşağıdaki komutları girin:
$ python3 --version
Python 3.6.1