Windows içine Sanal Makine ve Kali Linux Kurulumu

Siber güvenlik uygulamalarında öğrencilerime sanal makine kurmalarını önermekteyim. Böylelikle herhangi bir yanlış işlem sonucunda gerçek sisteme zarar vermemektedirler. Birden fazla sanallaştırma programı bulunmaktadır. Sizlere VirtualBox üzerinden kurulumu göstereceğim.

VirtualBox programını indirmek için: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Programı indirdikten sonra kurulumunu gerçekleştirelim.

Program açıldığında aşağıdaki gibi arayüz bizi karşılar.

Şimdi sanal makinemizi oluşturalım. Bunun için birden fazla yöntem vardır. Sizler için en kolay yolu göstereceğim.

Öncelikle işletim sisteminizin kaç bitlik olduğunu öğreneceğiz. Bunun için masaüstünde Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tuşa basıp, özellikler seçiniz. Açılan pencerede işletim sisteminizin sistem türünü görebilirsiniz. Masaüstünde Bilgisayarım simgesini göremiyorsanız herhangi bir klasör içerisine girdikten sonra(Örnek: Geri dönüşüm kutusu) sol taraftaki menüden Bu bilgisayar üzerinde sağ tuşa basıp özellikler diyerek aynı pencereye ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar Özellikleri
Bilgisayar Özelliklerinin Açılması

 

Bilgisayar Özellikleri
Bilgisayar Özellikleri

Öncelikle VirtualBox için Kali image dosyasını indirmemiz gerekiyor. Bunun için: https://www.offensive-security.com adresinden işletim sistemimize uygun(32 veya 64 bit) Kali Linux virtualbox ova dosyasını indiriniz. Bu dosya büyük bir dosya olduğu için indirmek biraz zaman alabilir.

Artık kurulumlar tamam, Kali Linux kurulum dosyası da indi. Şimdi sırada sanal makinemizi yüklemek var. İçe aktar seçilerek işlemlere başlayalım.

İçe aktarmak için bir sanal cihaz dosyası seçelim. Bu dosyalar ova uzantısında olur. İndirdiğimiz büyük dosyayı (kali-linux-2020.1….ova) şimdi kullanıyoruz.

İndirdiğimiz ova uzantılı dosyayı seçtikten sonra makinemizin içe aktarılma işlemini başlatmış oluyoruz. Bu işlem biraz sürebilir. Sabırla bekliyoruz.

HATA ALMADIYSANIZ BU BÖLÜMÜ ATLAYIN!!

Burada dikkat etmemiz gereken nokta bazı bilgisayarın bios ayarlarında virtualiton işlemleri kapalı olarak gelmektedir. Eğer sizin de kapalıysa burada hata alacaksınız. Bilgisayarınız açılırken Dizüstü bilgisayar ise F2 veya del tuşu, masaüstü bilgisayarlarda del tuşuna basarak bios ayarlarına giriniz. Burada configuration menüsü(veya baska bir menüde olabilir)altında bulunan Virtual Technology seçeneğini Enabled yapınız.

Save ve Exit (F10) tuşuna basarak ayarları kaydedip çıkınız.

Tekrar VirtulBox programını açıp içe aktarma işlemini başlatıyoruz.

Artık kurulum tamamlandı.

Virtualbox
Virtualbox Sanal Makine Eklenmesi

Listeden Kali sanal makinemizi seçip Başlat butonuna basıyoruz.

Virtualbox, Kali
Sanal Makinenin Başlatılması

Kullanıcı adınız: kali

Şifreniz: kali

Not: Eski versiyonlarda kullanıcı adı: root şifre: toor olarak gelmekteydi.

DİKKAT: Makinenizi başlattığınız zaman aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız,

Virtualbox Kali
Kali Açlılışta Hata

Sanal Makinenizi seçtikten sonra Ayarlar butonuna tıklayınız ve Usb ayarını aşağıdaki gibi yapınız.

Kali Hata Çözümü
Usb hatasının çözümü

Makinemizi tekrar başlattığımızda çalıştığını görebiliriz.

“Windows içine Sanal Makine ve Kali Linux Kurulumu” için 12 görüş paylaşılmış

  1. Kendim yaşadığım için buraya yazıp bilgilendirmek istedim. Sanal sistemi başlatma aşamasında, usb hatasıyla birlikte bir hata daha verdi. Hatta usb seçeneğini seçtiğim halde ayarları kaydetmeme izin vermedi(diğer hatadan dolayı). Ayarlarda aşağıdaki hata ikonuna geldiğimde “Ana sistem donanım sanallaştırmayı desteklemiyor fakat Sistem:Hızlandırma kısmındaki seçenek etkinleştirilmiş durumda.Lütfen o seçeneği etkisizleştirin.” benzeri bir mesaj görüyordum. Seçeneği etkisizleştirdiğimde bile ayarları kaydetmeme izin vermiyordu. Bu sitede daha yukarıda anlatılan Bios ayarlarından Virtualization’ı etkinleştirdim, sorun çözüldü. Yani sistemi kurarken vermese de daha sonra hata verebiliyor, en baştan Virtualization ayarını kontrol etmekte fayda var.

Bir cevap yazın